söndag 22 juli 2012

Är Breivik kristen?












På ettårsdagen efter den tragiska händelsen i Norge, kan man inte undgå att fundera över varför Breivik fått så mycket uppmärksamhet i media. Som väl är, är vi ju inte så vana vid sådana händelser. Jag tror att Breivik själv har ett intresse av den enorma massmediala uppmärksamheten han har fått. Jag  har också tagit illa vid mig att han ibland har kallats för kristen, och har här klippt in en artikel från Newsmill om en diskussion i detta ämne: 

Osloattentaten och religion

Anders Gerdmar om Osloattentaten och religion

Terroristens ideologi är inte kristen

Om man analyserar Breiviks idédokument och järmför med vad kristen tro, etik och livsstil innebär så ser man att den är allt annat än kristen. Främlingsfientlighet går rakt emot Jesu eget ideal som mötte varje människa på dess egna villkor. Det skriver Anders Gerdmar, docent i teologi som bland annat forskar kring högerextrem ideologi.

Om författaren

Docent i teologi och forskar bland annat kring teologi, högerextrem ideologi och antisemitism.
Innan ens offren för terroristdåden i Oslo och Utøya hunnit begravas används uttalanden av massmördaren som slagträ i en osmaklig debatt. Denna fruktansvärda tragedi som dels drabbat så många familjer och individer i Norge, dels är ett angrepp på det öppna samhället får inte bli en bricka i ett futtigt politiskt eller ideologiskt spel. Men yrkesateister vill genom att koppla samman förövaren med kristendomen misskreditera kristen tro.
Argumentet skulle betyda att alla Darwinanhängare är nazivänliga, eftersom Hitler av allt att döma hade socialdarwinistiska tankar. Eller att varje muslim kan förknippas med Usama bin Ladins ideologi. Lika osaklig är användningen av ordet 'fundamentalist' som sammankopplas med allsköns extremism. Fundamentalism betyder egentligen bara att man håller fast vid fem grundläggande kristna trossatser: att Bibeln är Guds Ord, på jungfrufödelsen, att Jesu korsdöd är frälsande, att Jesus är fysiskt uppstånden och att han kommer tillbaka. Dessa punkter delar nästan hela kristenheten.
Istället för sådana pajkastningsargument bör man analysera vad förövaren faktiskt säger. Tyvärr är det möjligt att studera detta i detalj, eftersom mördaren publicerat dokumentet "2083. A European Declaration of independence"; tyvärr för att dokumentet är en kriminell detaljerad beskrivning hur man tillverkar bomber och förbereder sig för terrordåd. Vansinnesdåden i Norge var avsedda som marknadsföring av terroristens idéer!
Ordet kristen förekommer förvisso ett antal gånger i det 1516 sidor långa dokumentet. Men vad menar författaren med ordet kristen och skulle en religionsvetenskaplig analys säga att det är kristet?
Kristen tro är först av allt en trosrelation. Men förövaren säger att han inte har en personlig relation med Jesus eller Gud. För honom är kristendomen en kulturkristendom, en kulturell plattform som han och hans gelikar vill använda för att ena Europas folk mot islam och marxism, men det är inte fråga om en gudsrelation. Därför saknas det mest grundläggande i kristen tro. Precis som många nazistiska teologer var, är författaren också öppen för religionsblandning med asareligion. Terroristen citerar förvisso Bibeln när det passar honom, men bryter mot alla regler för sund bibeltolkning!
Kristen tro medför också en bestämd etik, bl a att älska sina ovänner, att inte mörda, att inte löna ont med ont. Men dokumentets centrum är ett djupt hat mot islam och marxister-multikulturalister, och olika argument används för att legitimera detta hat. Men jämför man med Bergspredikans etik, ser man att det är skilda världar. Istället för att ta fasta på vad Jesus lärde sina lärjungar fokuserar ideologin på det kanske mest groteska kapitlet i kristendomens historia: korsfararna. Med en blandning av idéer från korsfararna, frimureriska idéer och motiv från dataspelsvärlden skapas en idealfigur som är så olik Jesus eller kristna den kan bli: en våldsfixerad machofigur som förbereder sig för att med berått mod slakta oskyldiga män och kvinnor. Men genomförandet förutsätter synd mot alla Tio Guds Bud!
Kristen tro levs inte ut framför en dataskärm utan i en gemenskap, kyrkan. Men ingen kristen kyrka skulle acceptera förövarens djupt själviska och vridna idéer.
Istället är kristen tro till sitt väsen brobyggande. "Här är inte jude eller grek" var ett revolutionerande budskap som bröt ner etniska motsättningar. För en kristen människosyn är främlingsfientlighet, mord och våld helt främmande. Därför är det inte möjligt att kalla förövarens ideologi kristen.
Istället borde kristna samfällt ta avstånd från sådana ideologiska miljöer och partier där förövarens idéer faktiskt kunde odlas under lång tid. I Norge i Fremskrittspartiet, i Sverige inom Sverigedemokraterna - om någon undrar kan jag bara hänvisa till Sverigedemokraternas läskigt rasistiska valfilm, där nikabklädda kvinnor med barnvagnar berövar en gammal dam hennes pension. En sådan retorik går stick i stäv mot kristen människosyn. Men kristendomens fiender borde också i saklighetens intresse avstå från att förknippa massmördaren med kristen tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar