söndag 20 april 2014

Kristendomens historia av Diarmard MacCulloch

Jag kan rekommendera serien Kristendomens historia som kan ses på svt play ett tag till. Den var oerhört välgjord och är en fantastisk historiebeskrivning. Den ger lite perspektiv på den breda kyrkligheten som finns och har funnits i världen. Den brittiske religionshistorikern Diarmard MacCulloch gör ett urval av viktiga händelser genom 2000 år. Ofta har man sin egen erfarenhet att relatera till, men kristendomens uttryck är oerhört varierande. Det är bra med lite perspektiv. Samtidigt får man förstås göra sitt eget val av vilket uttryck som man tolkar som mest kristet. Möjligheten att tolka själv utifrån skriften och göra egna val, är inget självklart i historien. Det är sorgligt att en del av kyrkligheten stött Hitlers utnyttjande av kristendomen som maktmedel för sin ideologi. Men det fanns förstås också kyrkliga protester mot denna.

Diarmard utgår från Jesu läror, och tolkar också vissa delar som ganska långt från Jesus själv vilket ju är sant förstås. Bibeln tolkas ju på olika sätt beroende på vad man betonar. Voltaire drog slutsatsen om att jordbävningen i Lissabon, som av teologer ansågs vara en del i Guds vilja som allsmäktig, inte kunde förenas med en rättvis Gud. Här kommer det berömda teodicéproblemet upp; hur kan Gud vara både god och allsmäktig samtidigt? Här tror jag det är viktigt att ta in Jesu ord, när fariséerna frågade om vem som hade syndat, när de pekade på en sjuk person. Jesus svarade att sjukdomen inte berodde på att någon hade syndat. Inte heller olyckor kan därför tolkas som att någon har syndat, och att Gud skulle straffa med sjukdom och olyckor. Det är också så jag blivit lärd inom pingströrelsen som barn, och som också är allmänt tänkande teologiskt i Sverige idag. Här lyfts fram människans egna val. "Pappa vem har gjort" med Jerusalem Gud kan inte skyllas för allt elände som händer i världen. En del av eländet ansvarar vi själva för, en del elände drabbas vi av genom andra människors dåliga val, och annat elände bara händer ändå. Sådant är livet. Min slutsats är att som kristen vara tacksam för allt det goda vi får i livet, oavsett de svårigheter vi möter. Tacksamhet gör något med oss människor, det lyfter oss från bitterhet och grämelse och för oss närmare Gud, och man kan då vara till nytta för andra istället för att ha fullt upp med sig själv.

Diarmard avslutar med att som floden Themsen som förr var helt uttorkad, finns hopp för kristendomen. Jag tror också så, om man inte ser på människors tolkning av bibeln som ofta har använts som ett maktutövande av egna intressen, utan går tillbaka till källorna, så finns det hopp. Det är ju världens bästa budskap!

Kolla gärna på avsnitt 5, 15 minuter in i programmet så visas en kör som sjunger så fantastiskt härligt! Sången finns att hitta på Youtube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar