måndag 3 juni 2013

Kunskapens träd på gott och ont - om laglydnaden

Vad är kunskapens träd på gott och ont (Första Mosebok)?
Jag har alltid tänkt att kunskapens träd på gott och ont handlar om vetenskapen. T.ex. kan kärnkraften vara god då den ger energi, samtidigt som den kan vara ond eftersom den inte bryts ner och kan användas som kärnvapen.
Jag lyssnade på Sven Reichman som tolkade kunskapens träd på gott och ont, som lagen (alltså inte Sveriges Rikes lag- som man naturligtvis måste följa), utan lagen i bibeln, som tio Guds bud, och alla övriga lagar i bibeln. Han talade om skillnaden mellan trons lydnad och lagens lydnad (1 Kor:1). Trons lydnad är kärleken. Trons lydnad är att stå under Guds påverkan, och vilja ha hjälp att bli fri från synden. Att vilja ha hjälp är vårt ansvar. Förändringen är Guds ansvar. Lagens lydnad, leder bara till att människor fördömer sig själva och andra, och leder inte till något gott. Perfekta människor är odrägliga. Ribban i lagen är satt så högt att ingen kan nå den. Det är vad Romarbrevet handlar om. Även Galaterbrevet och Första Korinterbrevet är viktiga i sammanhanget.
Det behövs ständigt påminnas om detta, för det är så lätt att hamna där, eftersom det religiösa lagtänkandet är det naturliga tänkesättet för människan. Så lycklig jag blir av att höra bra undervisning!

Sven Reichmans böcker och ljudfiler för gratis nedladdning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar