måndag 22 juli 2013

Richard Dawkins och meningen med livet

Såg nu tredje delen av SVT sex, synd och meningen med livet. 
Richard Dawkins intervjuar väl utvalda personer som ger den bild han vill förmedla av dumma ointellektuella religiösa människor. En katolsk präst tror att Gud orsakar naturkatastrofer, där en del människor i hans församling drabbats av tvivel genom att Gud tagit bort en bebis, och lämnat 70-åringen kvar. Richard går också till andra religioner och diskuterar deras syn på ödet, som inte kan påverkas. Till sist intervjuar han en förnuftig och ytterst sympatisk ateist, som ger de förnuftiga svar han själv vill förmedla i programmet. Självklart ser även ateister en mening med livet, genom naturen och de mänskliga relationerna.

Tänk om man, i objektiv anda, vänt på det hela. Att Richard hade intervjuat förnuftiga och intellektuella troende människor, och oförnuftiga och ointellektuella ateister. Men då hade det inte blivit den bild i programmet som Richard har önskat förmedla - att troende människor inte tar vara på livet, eller njuter av det, passivt förlitar sig på ödet, och lider sig igenom ett liv som man inte kan påverka genom egna val för att få det bättre i nästa liv - till skillnad från ateister, som lever i goda relationer med andra, utbildar sig och tar ansvar för det enda liv man har, genom aktiva val och genom att inte förstöra naturen.

Jag tänker att det finns både förnuftiga, trevliga och tänkande troende, agnostiker och ateister. Richard som är en duktig vetenskapsman, borde kunna göra mer objektiva program om han ville. Visst har Richard rätt om man ser till religion i allmänhet i världen, samt att människor ofta skulle må bättre av att använda lite sunt förnuft, än att förlita sig på ödet.
Men att vara kristen, är att vara en Jesu efterföljare, och inte en religiös slav. Man är tacksam för det liv man har, men gör ständigt aktiva val som blir bättre om man har begrundat valen och har frid över dem, än om det bara råkar bli som det blir. Självklart är också att ta vara på naturens resurser på ett förnuftigt sätt.

Nu skall jag ut i solen och ta vara på denna vackra underbara dag, som Gud genom sin nåd skänkt...

Läs mer:

Skulle världen vara godare utan religion?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar